31 08

11u30 Wim Ruitenbeek, beiaard & Boudewijn Zwart, keyboard

Image

Wim Ruitenbeek studeerde orgel in Leusden, en beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort. Hij behaalde het masterdiploma aan het conservatorium van Utrecht. Nadien volgde hij nog diverse masterclasses. Hij was docent muziek op het Groenhorst in Nijkerk, en dirigeerde verschillende koren. Momenteel is hij vooral werkzaam als stadsbeiaardier van Harderwijk, Hilversum, Nijkerk, Tiel en Velsen. Hij is tevens de vaste beiaardier van het unieke glascarillon in De Zingende Toren te Leidsche Rijn (Vleuterweide).

Image

Boudewijn Zwart studeerde hoofdvak piano aan het Sweelinck-conservatorium te Amsterdam en beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort. Ook studeerde hij orkestdirectie en orgel en was lange tijd werkzaam als koordirigent. Hij is stadsbeiaardier van verschillende steden in Nederland, onder andere in Amsterdam, Apeldoorn, Gouda, Nijkerk, Schoonhoven. Tevens is hij werkzaam als organist, pianist en componist. Hij won diverse prijzen en concerteerde in binnen- en buitenland. Hij ontwikkelde als eerst een mobiele beiaard die zowel buiten als binnen kan worden ingezet.
www.bellmoods.com


12u15 Romina Lischka, gamba & Marnix De Cat, orgel

De Romina Lischka studeerde viola da gamba bij Paolo Pandolfo aan de Schola Cantorum Basiliensis in Basel, Zwitserland, diploma met onderscheiding in 2006, en vervolgens bij Philippe Pierlot aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, master met onderscheiding in 2008.
Sinds 2008 werkt ze als freelance gambiste met ensembles als Collegium Vocale (Philippe Herreweghe), Gli Angeli Genève en Il Gardelino. Haar concertactiviteiten brengen haar naar gerenommeerde festivals en concerthuizen in Europa, Rusland, Azië, Canada en Noord- en Zuid-Amerika. In 2012 speelde Romina in de première van George Benjamins opera Written on Skin op het festival in Aix-en-Provence. Daarna reisde ze met deze productie naar de Opéra Comique in Paris, het Bolsjojtheater in Moskou en op tournees met het Mahler Chamber Orchestra in Europa (Teatro Real Madrid, Barbican London etc.) en met het Shanghai Symphony Orchestra in China (Beijing Music Festival etc.).
Romina is te horen op talrijke cd’s van de labels Coro, Flora, Ricercar, Christophorus, Musica Ficta, Fuga Libera, Paraty, Phi en Ramée. Naast haar activiteiten als gambiste studeerde ze Noord-Indiase klassieke zang (dhrupad) aan de afdeling Wereldmuziek van het Conservatorium van Rotterdam (bachelor 2010) en in Delhi en Pune in India bij Ustad Fariduddin Dagar en Uday Bhawalkar.
In het concertseizoen 2012-13 werd Romina Lischka verkozen tot "ECHO Rising Star" door BOZAR en Concertgebouw Amsterdam in de categorie Oude Muziek en trad ze in die hoedanigheid als soliste op in vele Europese concertzalen. Haar eerste cd Pièces de viole de Sieur de Machy ontving een Diapason 5. En Suite - Marin Marais, Sainte Colombe & Robert de Visée ontving de VRT Klara-prijs voor ‘beste klassieke cd van 2015’.
In 2012 heeft Romina haar eigen ‘Hathor Consort’ opgericht, dat zich zowel toelegt op de consortmuziek uit renaissance en barok als op wereldmuziek en hedendaagse muziek. Het ‘Hathor Consort' speelde in gerenommeerde huizen en Festivals als Concertgebouw Brugge, Bozar, Musikfestspiele Potsdam, Festival van Vlaanderen, Warsaw Philharmonie, Jeunesse Österreich/Wiener Konzerthaus, Festival Oude Muziek Utrecht, etc.

Marnix De Cat is vooral actief als zanger. Hij zong als altus mee in verschillende ensembles (waarmee hij al aan zo’n 90-tal CD-opnames meewerkte) waaronder de Capilla Flamenca tot 2013 (Dirk Snellings), Gesualdoconsort Amsterdam (Harry Van Der Kamp), Collegium Vocale (Philippe Herreweghe), Currende (Erik Van Nevel), Huelgasensemble (Paul Van Nevel), Ricercarconsort (Philippe Pierlot), Weser-Renaissance (Manfred Cordes), Il Fondamento (Paul Dombrecht), en ook als solist.
Marnix De Cat richtte in 2009 zijn Pluto-ensemble op, een variabel vokaal ensemble, dat niet stijlgebonden is, maar zich wil toeleggen op muziek als taal van de ziel. Het werd opgericht om muziek te brengen gebaseerd op Waarheid over de mens, met een boodschap van schoonheid en musiceervreugde. Momenteel lopen er verschillende produkties (o.a. in samenwerking met het Hathor (gamba-)Consort) en trad het Pluto-ensemble reeds op in binnen- en buitenland.
De Cat speelde samen met collega-organist Paul De Maeyer menig improvisatieconcert, als orgel-duo of in combinatie met zang en zelfs zelfgebouwde instrumenten. Samen met all-round jazzsaxofonist Hugo Boogaerts vormt hij het duo OrgaX, een unieke combinatie van pijporgel en saxen, waarbij de klemtoon ligt op het improviseren en componeren met "stijl-kruisbestuiving".
En samen met Romina Lischka heeft hij momenteel een programma om kleinere (gerestaureerde) orgels in de kijker te zetten, door er als duo (orgel & gamba) o.a. dit Bach-programma op voor te stellen.
Aan het Lemmensinstituut te Leuven behaalde hij het laureaatsdiploma in 1991 met eerste prijzen orgel (bij Reitze Smits), harmonie en contrapunt. Hij studeerde er ook zang, slagwerk en fuga ; en behaalde in 1992 de eerste prijs koorleiding bij Erik Van Nevel. Marnix is tevens actief als componist. Als fervent polyfoniezanger is hij ook graag op zoek naar mengvormen tussen oud en nieuw, of nieuwe vormen van polyfonie in een hedendaagse toonspraak.
Hij werkt zich momenteel verder in in de oude polyfone improvisatie-technieken samen met Jean-Yves Haymoz (CH). Hij is ook een veel gevraagd vocal coach, vooral op vlak van ensemble-zang en polyfonie.

© 2021 Organroxxvzw Contact