19 09

16u Joris Verdin, orgel & Nico Baltussen, viool

Joris Verdin is organist en musicoloog. Hij is orgeldocent aan het Koninklijk  Conservatorium Antwerpen en verbonden aan de afdeling Musicologie van de Universiteit Leuven. Joris Verdin heeft een brede basis van de renaissance tot vandaag. Hij heeft een internationale reputatie als specialist van het negentiende-eeuwse orgelrepertoire en de uitvoeringspraktijk. Master classes, uitgaven en wetenschappelijke artikels vormen een belangrijk element in de huidige activiteiten. Sinds meer dan tien jaar is Joris Verdin actief op het gebied van het uitbreiden van de orgelklanken met electronica, het “Hyper Organ” of  “Augmented Organ”.   
Zijn discografie omvat een vijtigtal CD’s met muziek van de 16e tot de 20e eeuw. Joris Verdin is ook als componist bedrijvig, een deel van zijn werken is opgenomen, ook door andere uitvoerders. De Spaanse stad Torre de Juan Abad (Ciudad Real) heeft Joris Verdin in 2003 aangesteld als ere-organist van het historische orgel van Gaspar de la Redonda uit 1763. Zijn compositie “Fantasia un poco como una batalla” werd door Doblinger -Wien geselecteerd in de “Nuovi Fiori Musicali 2010”, een verzameling nieuwe muziek met composities uit Europese landen. Sinds 2013 vormt hij een duo piano-harmonium met Marie-Noëlle Bette, met ook literaire en visuele producties. In 2015 was Joris Verdin artistiek directeur van de  Gothenburg International Organ Academy.  Zijn Harmonium Handboek is in vier talen verschenen. Sinds 2019 nemen video’s op eigen composities een steeds belangrijker plaats in.  
www.jorisverdin.com 

De carrière van Nico Baltussen als violist nam een hoge vlucht toen hij de Europese prijs won in de Pro Civitate competitie, tegenwoordig Belfius Classics geheten. Zijn persoonlijke stijl ontwikkelde zich als lid van het Europees Jeugd Orkest onder leiding van Claudio Abbado.
In 1983 won hij het Tenuto-concours waar hij het eerste vioolconcert van Dmitri Sjostakovitsj speelde met het BRT Filharmonisch Orkest onder leiding van Fernand Terby. Hij was ook lid van het Spiegel Strijkkwartet en verschillende kamermuziekensembles zoals Champ d'Action en het Hermes Ensemble, alsook concertleider van het Nieuw Belgisch Kamerorkest.
Nico Baltussen is vaste eerste violist van het Ensemble Piacevole, het internationaal gelauwerde strijkkwintet dat nadien (typisch voor België!) ook zijn sporen heeft verdiend op de Belgische scène dankzij samenwerkingen met namen uit alle lagen van de muzikale lyfe: Alfredo Marcucci (bandoneon) , Philippe Catherine (jazz gitaar), Robby Lacatosh (zigeunerviool), Myriam Fuks (klezmer lied),Philippe Thuriot (accordeon) Tuur Florizoone (accordeon), Robin Verheyen (jazz sax), en vele anderen...
Nico is vioolleraar en coördinator van de Academie in Sint-Niklaas, de stad waar hij woont. Hij doceert ook viool en kamermuziek aan het Lemmensinstituut in Leuven.
Nico speelt op een prachtige Hendrik Jacobs uit 1691, gemaakt in Amsterdam.
www.nicobaltussen.weebly.com

Image
© 2021 Organroxxvzw Contact