13 07

11u30 Geert D'hollander, beiaard

De Belgisch-Amerikaanse beiaardier-componist Geert D'hollander studeerde piano, kamermuziek, koor- en orkestdirectie, fuga en compositie aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Hij behaalde tevens het diploma van de Koninklijke Beiaardschool "Jef Denyn" te Mechelen. Geert heeft reeds een groot oeuvre gecomponeerd, meestal beiaardwerken, en hij heeft eerste prijzen gewonnen in meer dan 30 internationale beiaard- en compositiewedstrijden. Hij won dit jaar de eerste prijs in een compositiewedstrijd van het befaamde ensemble The King's Singers uit Engeland. In 2008 kreeg hij de "Berkeley Medal for Distinguished Service to the Carillon”. Momenteel is hij de beiaardier van één van de meest unieke en befaamde beiaarden, in Bok Tower Gardens, Florida. Daarnaast geeft hij nog regelmatig masterclasses in Europa en in de USA, en geeft hij beiaardconcerten over de hele beiaardwereld.


12u15 Bart Verheyen, orgel

Image
 • Joseph Haydn - Flötenuhr nr. 1 Allegro moderato
 • Bart Verheyen - Mechanism 1 for Turnhout
 • Joseph Haydn - Flötenuhr nr. 10 Vivace
 • Bart Verheyen - Mechanism 2 for Turnhout
 • Joseph Haydn - Flötenuhr nr. 25 Marche
 • Ludwig van Beethoven - Adagio, WoO 33
 • Carl Czerny - Maestoso, op. 698-2
 • Franz Liszt - Ave Maria von Arcadelt
 • Christian Heinrich Rinck - Thema & Variaties 2, 5 en 4 op een thema van Corelli
 • Adolph Hesse - Elevazione
 • Jacques Lemmens - Risoluto

Bart Verheyen (°1986) is een Belgisch musicus. Hij won op jeugdige leeftijd talrijke orgel-, piano- en compositieprijzen in binnen- en buitenland, waaronder een beurs van de Vlaamse Overheid (YoTaM) en een eerste prijs op de nationale wedstrijd Axion Classics. Hij studeerde aan het Koninklijk Conservatorium Brussel (bij Piet Kuijken, Aleksandr Madzar en Boyan Vodenitcharov), waar hij in 2010 zijn Master Piano behaalde met grote onderscheiding. Aan de Hochschule für Musik Luzern vervolmaakte hij zich bij Konstantin Lifschitz en Florian Hoelscher dankzij een Zwitserse staatsbeurs (ESKAS). Hij sloot er zijn pianostudie af met de hoogste score, net als zijn orgelstudie aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen bij Joris Verdin. In 2019 won hij met zijn orgelspel de Prix d’Or van het eerste Paris Music Competition. Hij volgde internationale masterclasses bij onder meer Helmut Deutsch, Julius Drake, Bernard Foccroulle, Hartmut Höll, Ton Koopman, Alexei Lubimov, Benoît Mernier, Heime Müller (Artemis Quartet), Heinrich Schiff, Gerhard Schulz (Alban Berg Quartet), Roger Vignoles en Harald Vogel aan onder meer de Lucerne Festival Academy en de Queen Elisabeth Music Chapel.

Bart vertolkte pianoconcerti van Bohuslav Martinu, Sergei Rachmaninov en Igor Stravinsky met het Brussels Chamber Orchestra, de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen, het orkest van het Koninklijk Conservatorium van Brussel en het Brussels Wind Ensemble. Zijn repertoire rijkt van renaissance- tot hedendaagse muziek. In zijn programma’s worden stijlen en thema’s vaak op originele manier met elkaar verweven, en speelt hij ook eigen arrangementen en composities. In het voorjaar van 2021 componeerde hij de muziek en soundscapes voor Kapitein Nemo, een dromerig luisteravontuur doorheen het maritieme erfgoed aan de haven van Antwerpen. Deze eigen productie kwam tot stand in samenwerking met Stormkop.

Bart is zeer actief als chambrist. Zo gaf hij concerten met de ensembles Collegium Novum Zürich, Odysseia en Oxalys en heeft hij een vast liedduo met de internationaal geprezen sopraan Katrien Baerts. Samen wonnen ze de vijfjaarlijkse audities van Forte Limburg en werden ze meermaals uitgenodigd voor de liedmasterclasses van Udo Reinemann in Brussel, alsook
voor deelname aan het Britten-Pears Young Artists Program in Aldeburgh (UK).

Bart verzorgde vele creaties en werkte samen met de componisten Oscar Bianchi, Chaya Czernowin, Beat Furrer, Blaise Ubaldini en Gérard Zinsstag en met de dirigenten Emilio Pomárico, David Robertson, Peter Rundel, Jonathan Stockhammer, Jeffrey Tate en Ronald Zollman. Componist Frederik Neyrinck droeg een pianocyclus aan hem op. Bart speelde concerten voor o.m. Bozar, de Bijloke, Festival van Vlaanderen, Internationale Bachakademie Stuttgart, Les Jardins Musicaux, Lucerne Festival, Salzburg Biënnale en Tonhalle Zürich en was te horen op de nationale radio en televisie van België (Musiq’3) en Nederland (Radio 4 en VPRO). Hij verzorgt binnenkort een aantal cd-opnames.

Bart doceerde Lied aan het Koninklijk Conservatorium Brussel, Piano aan de Hochschule für Musik Luzern (CH) en momenteel is hij docent aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en leraar piano aan de academie van Borgerhout. Samen met Piet Kuijken geeft hij regelmatig masterclasses aan het Koninklijk Conservatorium Brussel. Ook was hij enkele jaren begeleider aan de vocale afdeling van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en begeleidde hij masterclasses van onder meer Liesbeth Devos, Stephanie Friede, Abby Furmansky, Andrew Richards en Valerie Vervoort.

© 2021 Organroxxvzw Contact