22 05 22

16u Pieter van Dijk, orgel

Pieter van Dijk (1958) is organist van de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar en stadsorganist van Alkmaar. Als docent voor het hoofdvak orgel is hij verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam en de Hochschule für Musik und Theater in Hamburg. Hij vormt samen met Frank van Wijk de artistieke leiding van het Orgelfestival Holland. www.orgelfestivalholland.nl Zijn orgelopleiding ontving hij van Bert Matter aan het Conservatorium in Arnhem. Hij vervolgde zijn studie bij Gustav Leonhardt, Marie-Claire Alain en Jan Raas. Op de internationale orgelconcoursen in Deventer (1979) en Innsbruck(1986) behaalde hij prijzen.
Pieter van Dijk maakte verscheidene CDs op de orgels van de Alkmaarse Laurenskerk.
De DVD Alkmaar- the Organs of the Laurenskerk ontving in 2013 de Preis der Deutsche Schallplattenkritik.
In 2017 startte van Dijk een opnameproject rond de orgelwerken van J.S. Bach. De eerste zeven dubbel CDs met o.a. Clavieruebung III, de Leipziger Choraele en de Neumeister collectie zijn inmiddels verschenen.
Meer informatie: 
www.dmp-records.nl

Pieter van Dijk vormt een orgelduo met Frank van Wijk en Maurizio Croci en treedt regelmatig op als continuospeler met Alexandra Bellamy (barokhobo) en Elina Keijzer (blokfluit). 
Hij publiceerde artikelen over M. Weckmann, J.P. Sweelinck, J.S. Bach en K. Straube. Hij is regelmatig jurylid bij internationale orgelconcoursen (ondermeer in Alkmaar, Amsterdam, Freiberg, Gdansk, Innsbruck, Kotka ,Lausanne, Lübeck en Toulouse).

© 2023 Organroxxvzw Contact