10 08

11u30 Koen Van Assche, beiaard

Matthias Vanden Gheyn trad op als adviseur in projecten van orgel- en beiaardbouw. Het is zeer waarschijnlijk dat Matthias zijn broer Andreas Jozef in deze hoedanigheid heeft geholpen. In 1774 tekende Matthias een contract voor het gieten van een beiaard voor de abdij Val-Saint-Lambert. Het is de enige beiaard waarvan we kunnen vermoeden dat hij zelf volledig instond voor de realisatie ervan. Deze beiaard is na de Franse Revolutie terecht gekomen in Saint-Barthélemy te Luik. Matthias componeerde muziek voor beiaard, orgel en klavecimbel, en was ook actief als pedagoog, te oordelen aan twee traktaten die hij schreef over de basso-continuopraktijk. Hij bleef organist van Sint-Pieter en stadsbeiaardier van Leuven tot aan zijn dood in 1785. (Wordt vervolgd)


12u15 Ignace Michiels, orgel

Ignace Michiels (°1963) studeerde orgel, piano en klavecimbel aan het conservatorium van zijn geboortestad Brugge. In 1986 werd hij laureaat aan het Lemmensinstituut te Leuven. Hij vervolmaakte  zich achtereenvolgens bij Robert Anderson aan de Southern Methodist University in Dallas, aan het Koninklijk Conservatorium  te Brussel bij Herman Verschraegen en bij Odile Pierre aan het Conservatoire National te Parijs, waar hij de Prix d’Excellence verwierf. Aan het Koninklijk Conservatorium te Gent behaalde hij het Hoger Diploma voor orgel.  Ignace Michiels is leraar aan het Brugse conservatorium en doceert de cursus orgel aan het Koninklijk Conservatorium te Gent. Hij is geregeld gastprofessor tijdens masterclasses aan de universiteit van Knoxville, het Wheaton College in Chicago en de universiteiten van Krakow en Bialystok.
Hij was gedurende 15 jaar dirigent van het Brugse oratoriumkoor Cantores, waarmee hij heel wat werken van grote meesters heeft uitgevoerd. In het jaar 2001 richtte hij samen met zijn Duitse collega Gabriel Dessauer het Regerchor International op. Tevens is hij stichter-dirigent van het vocaal ensemble ‘De Wijngaard’.
Sinds 1991 is Ignace Michiels titularis-organist van de Sint-Salvatorskathedraal te Brugge en organisator van het Kathedraalfestival Brugge.
Zijn uitgebreide repertoire omvat o.m. het hele orgeloeuvre van Bach, Franck, Mendelssohn en Dupré, de symfonieën van Widor en Vierne, en de orgelsonates van Guilmant en Rheinberger. Ignace Michiels concerteert in zowat alle continenten en maakte naast vele cd-producties meerdere opnames voor radiostations.
In 2009 werd hij bekroond met de Prijs van de Sociaal-Culturele Raad van de stad Brugge.

© 2021 Organroxxvzw Contact