02 08

11u30 Koen Van Assche

Van de 18de-eeuwse Antwerpse beiaardier Joannes de Gruytters zijn twee handschriften bewaard gebleven: een versteekboek voor het automatische speelwerk, en een beiaardboek (uit 1746) waarin hij 194 korte bewerkingen heeft verzameld. Dit jaar wordt Joannes de Gruytters herdacht omdat hij 250 jaar geleden is gestorven. In de 18e eeuw bezat de Antwerpse kathedraal twee beiaarden gegoten door de gebroeders Hemony. In 1740 werd De Gruytters benoemd tot beiaardier van de twee instrumenten en organist van de kathedraalkapel. Hij was ook violist voor de kapel en het plaatselijke theater, dat echter in 1746 door een brand werd verwoest, wat hem waarschijnlijk de vrije tijd gaf om een handschrift te maken met muziek voor de beiaarden. Deze bundel werd pas in 1922 herontdekt, en geeft een duidelijk sfeerbeeld van de muziek die in de 18de eeuw te horen was.


12u15 Sietze de Vries

Sietze de Vries is internationaal werkzaam als concertorganist en kerkmusicus.
Hij concerteert, doceert en jureert in vele Europese landen, maar ook in de Verenigde Staten, Canada, Rusland, Zuid-Afrika en Australië. Als docent is hij verbonden aan het P.C. Conservatorium te Groningen en hij is organist van de Groningse Martinikerk. In zijn functie van artistiek leider van het Orgel Educatie Centrum Groningen, promoot hij het historische orgelbezit van de provincie, met als uitvalsbasis de Petruskerk te Leens.
Naast zijn werk als concerterend en docerend organist, is Sietze de Vries internationaal actief als excursieleider, geeft hij lezingen en masterclasses, maakt hij mediaproducties en produceert hij speciale kinderprogramma’s rondom het orgel. Artikelen van zijn hand over kerkmuziek, orgelbouw en improvisatie verschijnen regelmatig in diverse internationale bladen.
www.sietzedevries.nl


Aansluitende Orgellunch in Brasserie Saint-Joseph

Image
Menu van de dag
Brochette "Mediterrane" - Griekse pasta 19,00€
Mosselen "Goudmerk" - frietjes 23,50€

Aangezien deze formule zoveel succes kent, wordt reservatie sterk aanbevolen via Kathleen Wijnants, +32 468 22 10 27.

Brasserie Saint-Joseph, Markt 13, Turnhout

© 2023 Organroxxvzw Contact