24 08

11u30 Keiran Cantilina, beiaard

Keiran Cantilina is geboren in New Jersey, USA. Hij kwam in contact met de beiaard tijdens zijn studies aan de universiteit van Cornell waar hij de "chimes" bespeelde, een instrument dat verwant is met de beiaard. Hij studeerde daarna beiaard aan de House of Hope, in St. Paul, Minnesota. In 2018-2019 studeerde hij aan de Mechelse beiaardschool, met een studiebeurs van de Belgian-American Education Foundation. Hij behaalde in 2019 het einddiploma van de Mechelse beiaardschool, en was in hetzelfde jaar finalist van de Internationale Beiaardwedstrijd Koningin Fabiola. Keiran woont nu in Cleveland, Ohio, waar hij regelmatig het McGaffin Carillon bespeelt.


12u15 Denis Roosen, orgel & Marieke Vos, barokviool

Denis Roosen & Marieke Vos spelen als duo orgel & viool sinds 2003. In deze formatie behaalden ze met Duitse romantiek (Rheinberger en Karg-Elert) het masterdiploma kamermuziek. Een sterke interesse in oude muziek zette hen er toe aan om zich tevens te verdiepen in barokviool en klavecimbel. In 2018 richtten ze samen het barokensemble Kapellmeister op, met een focus op het Duitse barokrepertoire. Op historische en verfrissende wijze willen ze de muzikale kern naar het publiek overbrengen: ontroering en reflectie, spektakel en verwondering. Zo houden solocantates en kamermuziek het evenwicht tussen het religieuze en profane, het meditatieve en het concertante. 
Het ensemble vergroot of verkleint de bezetting projectmatig en focust op bekende en minder bekende kapelmeesters uit de hoog-en laatbarok. Zo passeren ronkende namen als Buxtehude, Telemann en natuurlijk Bach de revue, maar komen ook componisten als Graupner, Heinichen en Mattheson meer in de belangstelling. Kapellmeister kiest deze meesters als centrum vanuit een groot respect en fascinatie voor de Duitse barokke toonspraak en het volstemmige continuo-spel. Het reflecterende karakter van het woord in de cantates, afgewisseld met het virtuoze, concerterende element in de kamermuziek brengt de voornaamste muziekvormen uit deze periode tot leven: concerto, sonate, suite en cantate. Meer info op 
www.kapellmeister.info, en volg onze facebookpagina. 

Denis Roosen volgde les aan het conservatorium te Hasselt (1e Prijs van de Rederijkerskamer ‘De Roode Roos’), was laureaat van de Vlaamse Orgeldagen (1995 & 1996) en deed vervolgens hogere muziekstudies aan de LUCA Hogeschool - Lemmensinstituut te Leuven. Hij behaalde er masterdiploma’s voor orgel, klavecimbel en kamermuziek met grootste onderscheiding voor de drie recitalexamens. Zijn belangrijkste docenten waren Peter Pieters en Luk Bastiaens voor orgel en Kris Verhelst voor klavecimbel & basso continuo. Kamermuziek volgde hij o.m. bij Koen Dieltiens, Bart Coen en Erik Van Nevel. Aanvullende meestercursussen en privélessen orgel in binnen-en buitenland bij Elke Völker, Louis Robilliard, Leo Van Doeselaar en Diego Innocenzi; voor klavecimbel bij Jacques Ogg, Bart Jacobs en Christophe Rousset. 
Hij is klavecinist in Kapellmeister, en engageert zich voorts als continuospeler en begeleider. Met actrices Veerle Holsteyns en Kristien Steegmans creëerde hij de kindervoorstelling ‘Bes & Mol: Red de orgelelfjes!’. In 2011 nam hij een CD op rond Belgische Romantiek voor het vaktijdschrift ‘Orgelkunst’ aan het Cavaillé-Coll orgel (1878) te Hasselt. Als leraar orgel, klavecimbel en begeleidingspraktijk is Denis verbonden aan de muziekacademies van Zaventem, Oud-Heverlee en Beringen. Enkele van zijn composities werden bij Euprint uitgegeven en in 2019 werd hij 2
e laureaat van de internationale ‘Composition contest Orgelkids’ cat. ensemble.  

Marieke Vos studeerde viool aan het Conservatorium van Mechelen en vervolgens aan het Lemmensinstituut te Leuven. Ze behaalde een Master viool bij Bernadette Bracke (grote onderscheiding), alsook een Master kamermuziek bij Roel Dieltiens (grootste onderscheiding). Ze zette haar opleiding voort bij Elisa Kawaguti en Nico Baltussen en volgde verscheidene meestercursussen, o.a. bij Sigiswald Kuijken. Ze speelde mee in (kamer)orkesten als de Beethovenacademie, Het Kamerorkest en Le Concert Olympique. 
Aan de LUCA - School of Arts campus Lemmens behaalde ze tevens een Master barokviool bij Makoto Akatsu (grote onderscheiding). Ze is actief in barokensembles als onder meer Kapellmeister, Ensemble a,  BachPlus, Il Gardellino, le Pavillon de Musique, en Terra Nova. Ze bespeelt een barokviool van de Duitse bouwer Leonhard Maussiel, Nürnberg ca. 1730. 
Als vioolleraar is ze verbonden aan het Conservatorium Leuven.

© 2021 Organroxxvzw Contact