18 07

11u30 Claire Janezic, beiaard

Claire Janezic verkreeg een studiebeurs van het Belgian American Educational Foundation (BAEF) om voor één jaar te studeren aan de Koninklijke Beiaardschool "Jef Denyn" te Mechelen, waar ze dit jaar haar einddiploma behaalde met Koen Van Assche als haar beiaardleerkracht. Voordien studeerde ze gedurende 5 jaar beiaard aan de University of Rochester (New York) waar ze in 2022 afstudeerde voor muziek en geschiedenis in combinatie met "Audio and Music Engineering". Tijdens haar laatste jaar aan deze universiteit gaf ze beiaardles en was zij verantwoordelijk voor de organisatie van de wekelijkse beiaardbespelingen. Ze verzorgde toen ook verschillende concerten in de VS. In 2021 slaagde ze in het beiaardiersexamen van de Amerikaanse beiaardiersvereniging (GCNA, Guild of Carillonneurs in North America). Later in datzelfde jaar kreeg ze de opdracht van de GCNA om een nieuwe beiaardcompositie in wereldpremière uit te voeren. In augustus 2023 zal zij een beiaardconcert verzorgen tijdens het Festival van Oude Muziek in Utrecht (NL). Claire zal deze zomer eveneens concerten verzorgen in België, Duitsland, Lithouwen, Denemarken en Ierland.  Later dit jaar keert ze terug naar de Verenigde Staten voor vijf maanden voor het “Carillon Fellowship” van Bok Tower Gardens (Florida).

12u15 Maria Vekilova: Bachconcert

Maria Vekilova, °1992 Moskou, begon op 5-jarige leeftijd piano te leren en studeerde in 2006 met grote onderscheiding af. Hetzelfde jaar ontdekte ze het orgel. Na haar middelbare studies musicologie en orgel trad Maria in 2012 toe tot het Conservatorium van Brussel bij Bernard Foccroulle. Ze behaalde de diploma's Master (2017) en Specialised Master (2018) met de hoogste onderscheiding. 
Maria won de Eerste Prijs en Publieksprijs op de V Internationale Orgelwedstrijd "Pierre de Manchicourt" in 2014. 
In 2018 vertegenwoordigt Maria de jonge talenten van België op het BOZAR-project "ORGAN NIGHT FEVER". 
In 2020 vertegenwoordigt Maria België in een Europees project gerealiseerd door ECHO (European Cities of Historical Organs) en Nico Declerck.  
De release van haar eerste cd is gepland voor dit jaar. 
Maria geeft recitals in Europa en Rusland. 


Aansluitende Orgellunch in Sorbonne

Image
Menu van de dag
Penne - paprikaroomsaus - spek & kip 20,50€
Mosselen "Goudmerk" - frietjes 23,50€

Aangezien deze formule zoveel succes kent, wordt reservatie sterk aanbevolen via Sorbonne, +32 478 675 228 of info@sorbonne-turnhout.be.

Sorbonne, Markt 19, Turnhout

© 2023 Organroxxvzw Contact